از پمپهای انسولین و مانیتورهای مداوم گلوکز بیشتر استفاده کنید ؛امروزه، دستورالعملهای بالینی جدید تاکید میکنند که بیماران مبتلا به دیابت از پمپهای انسولینی و مانیتورهای مداوم گلوکز (که سنسور هم نامیده میشوند) بهطور گستردهتری استفاده کنند.
این گایدلاینها که در نشریه معتبر Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism منتشر شدهاند، از سوی جامعه آندوکرین آمریکا و انجمن شیمی بالینی آمریکا و دیگر مراکز معتبر حمایت شدهاند.
۸ عضو پانلی که این گایدلاینها را تائید کردهاند، توصیه میکنند اغلب بیماران مبتلا به دیابت نوع ۱، مخصوصا افرادی که مایل هستند و توانایی تهیه آنها را دارند، به جای تزریقهای متعدد روزانه از انسولینهای آنالوگی از پمپهای انسولینی استفاده کنند. آنها همچنین پیشنهاد میکنند بعضی از بیماران مبتلا به دیابت نوع ۲ که به انسولین درمانی نیاز دارند، از این پمپها استفاده کنند.
علاوه براین، دستگاههای پایش مداوم گلوکز در زمان واقعی (real-time) یا RT-CGM برای استفاده بزرگسالان مبتلا به دیابت نوع ۱ (بیمارانی که مایل هستند و توانایی تهیه آنها را دارند) توصیه میشود. برای بیماران مبتلا به دیابت نوع ۲، این گایدلاینها توصیه میکنند استفاده از RT-CGM متناوب برای بیمارانی در نظر گرفته شود که روی انسولین پیش از غذا با سطح هموگلوبین A1c معادل ۷ درصد یا بیشتر نباشند.
این گایدلاینها همچنین معیارهای انتخاب بیماران را پوشش داده و در این انتخاب به عواملی مانند آموزش، و حمایتهای آتی برای همه بیمارانی که از هر دو دستگاه استفاده میکنند، همچنین استفاده از دستگاهها در شرایط بیمارستانی دقت نظر دارد.
مدت کوتاهی پس از انتشار این گایدلاینها، سازمان غذا و داروی امریکا، نوعی جدیدی را از پانکراس مصنوعی با نامMini med 670 G و ساخت کمپانی Medtronic تائید کرد که نخستین سیستم تحویل انسولین با فرم close the loop است که رسما تائید شده است. دستگاه مذکور پمپ انسولین را به CGM مرتبط میکند، بنابراین خود دستگاه بهطور اتوماتیک سطح گلوکز خون را مانیتور کرده و دوزهای انسولین پایه مناسب را وارد جریان خون میکند.
Mini med 670 Gبرای استفاده در بیماران با ۱۴ سال سن و بیشتر که مبتلا به دیابت نوع ۱ هستند، تائیدیه گرفته است. البته هنوز نیاز است تا بیماران اطلاعات غذایی خود را وارد آن کنند تا دوزهای بولوس انسولین به درستی تحویل بیمار شود.
اعضای این پانل، هرچند از تائید Mini med 670 Gاستقبال میکند، معتقدند هنوز بسیار زود است که در گایدلاینها نیز استفاده از آن گنجانده شود. در واقع به دادههای بیشتری در زمینه استفاده بالینی از آن نیاز است تا مزایا و معایب آن کاملا مشخص شود. کارآزمایی منتشر شده در مورد این وسیله یک مطالعه مشاهدهای بوده و دقت کافی را برای گنجانده شدن در یک گایدلاین ندارد. با تمامی این مسائل، قدم خوبی رو به آینده برداشته شده، هرچند Mini med 670 Gدستگاه پیچیدهای است که به عیبیابی و تعیین دوز انسولین برای زمان صرف غذا نیاز دارد.
گایدلاینهای جدید مبتنی بر شواهد بوده و از سیستم GRADE برای طبقهبندی توصیههای خود استفاده کردهاند. پانل مذکور با انجام یک مرور نظاممند و استفاده از بهترین شواهد موجود، گایدلاینها را منتشر کردند.
این گایدلاینها برای پزشکانی که درگیر در امر مراقبت از بیماران مبتلا به دیابت هستند، بسیار کاربردی و کمک کننده خواهد بود. زیرا بسیاری از متخصصین غدد میدانند که آنها را چگونه باید تجویز کنند، اما نمیدانند چگونه باید استفاده از این وسایل را به بیماران خود آموزش دهند. علاوه براین، دورههای استاندارد آموزش یا تست برای این وسایل یا برای تفسیر دادههایی که آنها جمعآوری میکنند وجود ندارد. البته با توجه به نام برده شدن دستگاههای پانکراس مصنوعی در این سند منتشر شده، میتوان انتظار داشت که از این پس در گایدلاینهایی که منتشر خواهند شد بیشتر از این تکنولوژیها خواهیم شنید.
شواهد برای دیابت نوع ۲
با در نظر گرفتن مطالعاتی که در حال حاضر در دسترس هستند، شواهد کافی در حمایت از استفاده از پمپهای انسولینی برای بیماران مبتلا به دیابت نوع ۲ وجود ندارد یا اندک هستند و اغلب بوسیله شواهد با سطح بالا حمایت نمیشوند. البته اگر هم خود این بیماران تمایل داشته باشند و معیارهای لازم را برای استفاده از آنها داشته باشند، باز خطراتی آنها را تهدید میکند زیرا مشکل آنها وضعیتی است که بیشتر تحت تاثیر سبک زندگی قرار دارد تا اینکه با کمک تکنولوژی حل شود. با توجه به اینکه شواهد در این زمینه ضعیف هستند، محققان به جای «توصیه کردن»، «پیشنهاد دادن» را انتخاب کرده و توصیه خاصی به استفاده از پمپهای انسولینی در بیماران مبتلا به دیابت نوع ۲ ندارند. به نظر میرسد باید دادههای خوبی در این زمینه گردآوری شوند و تحقیقات با کیفیت بالایی به مرحله انجام برسند تا بتوان نظر قطعیتری در مورد بهترین استفاده از تکنولوژی در بیماران مبتلا به دیابت نوع ۲ انجام داد.
نظرات بسته است