نقش روی در تولید مثل انسان: سفری از اسپرماتوژنز اولیه تا زایمان
روی (Zn) یک عنصر کمیاب اساسی است که برای بسیاری از عملکردهای طبیعی بدن مورد نیاز است. هرگونه نقص یا کمبود روی می تواند باعث ناهنجاری در بدن انسان شود. کمبود روی در میان جمعیتهای مختلف در سراسر جهان شایع است. کمبود روی در طی مرحله رشد انسان منجر به اختلال بهدلیل عدم تعادل هورمونی شده و بر رشد و بلوغ غدد جنسی تأثیر میگذارد. سازمان بهداشت جهانی (WHO) تخمین زدهاست که یک سوم جمعیت جهان با کمبود روی روبرو هستند و این کمبود منجر به بیماریهای مختلف میگردد.
روی برای قابلیت تولیدمثل مردان و زنان ضروری است زیرا برای لقاح طبیعی لازم میباشد. نشان دادهشدهاست که مقدار روی در منی 85 تا 90 برابر بیشتر از خون است؛ بنابراین سلولهای اسپرم را از حمله باکتری محافظت مینماید. هنگام ورود اسپرم به دستگاه تولید مثل زنان، روی از سلولهای اسپرم مانند یک سپر محافظت نموده و آنها را از آسیب کروموزومی حفظ میکند. مقدار قابلتوجهی از شواهد نشان میدهد که روی سهم عمدهای در اسپرماتوژنز اولیه (از سلولهای زایا به سلولهای اسپرم)، بلوغ سلول اسپرم در اپیدیدیم، تحرک اسپرم و حوادث قبل از لقاح در دستگاه تولیدمثل زنان دارد. این ماده معدنی عملکردهای خاص خود را در طی فرآیند قبل از لقاح دارد؛ مانند ظرفیتیابی (capacitation) اسپرم، اتصال zona pellucida (ZP) اسپرم، فرآیند واکنش آکروزوم، نفوذ در محل ZP، مشارکت در فرآیند اتصال تخمک و اسپرم، فعالسازی تخمک یا زیگوت و واکنش نهایی زونا.
علاوهبر این، روی در مراحل مختلف از بعد از لقاح تا زایمان نقش مهمی دارد. غلظت کم روی در رژیم غذایی منجر به کیفیت پایین اسپرم و همچنین ناباروری ایدیوپاتیک در مردان میشود. کاهش روی کمتر از 5-7 ppm منجر به اختلال در عملکرد تولیدمثل در مردان و زنان میشود. همانطور که در مطالعات مختلف نشان دادهشده، روی یک فعالیت ضدالتهابی دارد و احتمالاً در اکسیداسیون نقش مهاری دارد. غلظت روی در بیضه در اوایل دوره اسپرماتوژنز افزایش مییابد که با فعالیتهای تنظیمکنندگی آن در تکثیر اسپرماتوگونی و نگهداری سلولهای زایا بدون آسیب در دوره میوز نشان داده میشود. روی فعالیت تنظیمی را از طریق رونویسی تیمیدین کیناز (thymidine kinase)، آنزیمی مهم برای سنتز DNA، انجام میدهد. هرگونه تغییر در تیمیدین کیناز به دلیل کمبود روی باعث اختلال در اسپرماتوژنز و توقف سلولهای زایا خواهد شد. روی نقشی مهم در رشد بیضه یک بزرگسال دارد که باعث عملکرد مناسب تولیدمثل میشود. کمبود روی در بیضهها با هیپوگنادیسم، خصوصیات ثانویه جنسی نامناسب و سایر مشکلات تولیدمثل ارتباط دارد. پروستات در حین انزال روی بیشتری به داخل پلاسمای منی آزاد میکند و عملکرد قابل توجهی در آزادسازی و تحرک اسپرم دارد. کاهش سطح روی در ترشحات وزیکول منی و پروستات بر خصوصیات انعقادی منی تأثیر میگذارد. قوام مایع منی چسبناک است و معمولاً هایپرویسکوزیته مربوط به ترشح وزیکول منی است.
روی سهم عمدهای در تولید، ذخیره و حملونقل هورمونهای جنسی اصلی، به ویژه تستوسترون دارد. انتقال و ترکیب آنها توسط یونهای روی موجود در پروستازومها و یونهای داخل سلولی انجام میشود. کمبود روی با افزایش روند مرگ سلولها و بافتها همراه است، پدیده ای که به عنوان آپوپتوز شناخته میشود. ثابت شدهاست که این موضوع یکی از دلایل عمده مرگ سلولی مرتبط با کمبود روی است. مکمل روی ظرفیت آنتیاکسیدانی را بازیابی میکند. نشان داده شده است که مکمل خوراکی روی در مواردی مانند انزال زودرس و اختلال در نعوظ موثر است.
نقش روی در تنظیم دستگاه نولیدمثل زنان
هنگامی که اسپرم وارد دستگاه تولیدمثل زنان میشود، پاسخهای ایمنی بیشماری در برابر ورود سلول اسپرم فعال میشوند. وجود روی به کاهش این پاسخها کمک نموده و سیگنالی ارسال میکند که نشان دهد این امر برای عمل تولیدمثل است و نباید مزاحمتی ایجاد شود. دلیل این موضوع این است که روی بهعنوان یک فاکتور برای بسیاری از پروتئینها در دستگاه تولید مثل زنان عمل کرده و آنها را فعال مینماید و درنتیجه توانایی لقاح کامل را فراهم میکند. یونهای روی یک پارامتر اصلی در ظرفیتیابی (capacitation) اسپرم در دستگاه تولیدمثل زنان بوده و به عنوان یک عامل تنظیمکننده در سایر وقایع مهم عمل میکنند و در یک لقاح موثر نقش مهمی دارند. جریان روی برای Ca2+ مهم است و این فرآیند برای ظرفیتیابی اجباری است. هرگونه سوءعملکرد یا نقص در روند جریان یون روی، ظرفیتیابی را کاهش میدهد.
برای فعلوانفعالات موثر اسپرم-تخمک جهت رشد جنین به آنتیپلیاسپرمی (anti-polyspermy) نیاز است؛ که از ورود بیش از یک سلول اسپرم به سیتوپلاسم تخمک در زمان لقاح جلوگیری میکند. مکانیسم دفاعی آنتیپلیاسپرمی بسیار پیچیده است و درک بالایی از مکانیسم زمینهای آن مورد نیاز است. مرگ رویان پلیپلوئیدی علت پلیاسپرمی در حین لقاح است. دو مکانیسم اصلی اتفاق میافتد که به عنوان سدی در برابر پلیاسپرمی عمل میکند. اولین مورد دپولاریزاسیون غشایی و دوم اگزوسیتوز کورتیکال است. یونهای Zn2+ که از ناحیه کورتکس تخمک آزاد میشوند، به نظارت بر این دو مکانیسم کمک میکنند و از طریق آنها از فرآیند پلیاسپرمی جلوگیری میشود. این آزادسازی، جرقههای روی (Zn sparks) نام داشته و اهمیت آن در دستگاه تناسلی زنان توسط بسیاری از دانشمندان نشان دادهشدهاست. روی با استفاده از ظرفیت آنتیپلیاسپرمی در این مرحله در تخمکهای تازه بارورشده، ورود اسپرم را به درون تخمکها تنظیم میکند. روی میتواند در غیرفعالسازی (decapacitation) دیگر اسپرمهای موجود در نزدیکی تخمک بارورشده نقش مهمی داشتهباشد. این فرآیند سپر روی (zinc shield) نامیده میشود و برای جلوگیری از بارداری بهواسطهی پلیاسپرم کاربرد دارد. شواهد دیگر نشان میدهد که یون های Zn2+ وقتی به اجزای محیط IVF اضافه شوند میتوانند روند لقاح را مهار کنند. نقش روی در مکانیسم زونا پلوسیدا (zona pellucida) پیچیدهاست و سازوکار این فرآیند هنوز روشن نشدهاست. نقش روی در مراحل مختلف فعلوانفعالات اسپرم- تخمک در شکل 1 نشان دادهشدهاست.
شکل 1. نقشهای مختلف یون روی در طی فعلوانفعالات اسپرم-تخمک.
مکمل روی در باروری مردان
یونهای Zn2+ در مایع منی یک پارامتر اصلی در تقویت باروری مردان هستند. هرگونه کمبود یا کاهش غلظت Zn2+ در پلاسمای منی منجر به تعداد اسپرم کم و همچنین کیفیت کم آن میشود. بسیاری از محققان ارتباط مثبتی بین غلظت یون روی و غلظت اسپرم و همچنین مورفولوژی طبیعی سلولهای اسپرم نشان دادهاند. مصرف مکمل روی در موش و مردان اورمیک منجر به افزایش عملکرد جنسی و کاهش اختلال جنسی میشود. بهدنبال مصرف مکمل روی با فولات، افزایش تعداد اسپرم در بیماران اولیگوسپرمی مشاهده شد. مکمل روی میتواند با مهار ROS در منی و سرم، ظرفیت آنتیاکسیدانی روی را بازیابی کند. تأمین خون وریدهای آلت تناسلی مرد در زمان نعوظ با یک فرآیند به واسطهی روی کنترل میشود. مکمل خوراکی روی در موارد انزال زودرس و برای بیماران مبتلا به اختلال نعوظ موثر است.
مصرف روی در رژیم غذایی برای تقویت باروری از نظر علمی ثابت نشدهاست. با اینحال، طی نظارت بذ رژیم غذایی مشاهدهشد درصد سلولهای اسپرم ظرفیتنیافته (non-capacitated sperm) در طول انزال افزایشیافت. سازوکار علمی مسئول این فرآیند روشن نشدهاست. اگرچه بسیاری از محققان اثرات مکمل خوراکی روی را بر عملکرد تولید مثل زن و مرد شناسایی کردهاند و از رویدرمانی به عنوان ابزاری برای افزایش عملکرد جنسی استفاده نمودند، شواهدی وجود دارد که نشان میدهد مصرف روی بالاتر از 100 میلیگرم در روز با سرطان پروستات ارتباط دارد. هیچ مدرکی وجود ندارد که نشاندهد روی بهعنوان یک سرطانزا عمل کند، اما محققان ادعا کردهاند که مصرف روی باید محدودیتی داشته باشد؛ زیرا افزایش ناگهانی مصرف روی میتواند منجر به سرطان پروستات شود. مصرف روی تا 100 میلیگرم در روز با خطر سرطان پروستات ارتباط ندارد اما مکمل روی بیش از 100 میلیگرم در روز ممکن است منجر به ریسک سرطان پروستات شود.
نقش روی در مراقبت بارداری، پیش از بارداری و پس از زایمان
در سطح جهانی، کاهش میزان مرگومیر پریناتال، نوزادی و کودکی بزرگترین چالش محققان و پزشکان است. نظارت صحیح بر مصرف مایعات و ریزمغذیها و مصرف مکمل برای زنان میتواند میزان مرگومیر را کاهشدهد. این فرایند در کشورهای در حال توسعه به مراتب بیشتر از کشورهای پیشرفته انجام میشود. روی یک عامل مهم در بقای مادر، شیرخوار و نوزاد دارد. اهمیت روی در دوران بارداری و تولد به خوبی روشن نشدهاست. میانگین مصرف روی در رژیم غذایی در کشورهای در حال توسعه طی دوره بارداری در محدوده 8-12 میلیگرم در روز است. در سراسر جهان، میزان دریافت روی رژیم غذایی برای مادران باردار و شیرده متفاوت است، اما متوسط دریافت بین 6.6 تا 11.2 میلیگرم در روز است. میزان مصرف روی اندکی با نوشیدن آب افزایش مییابد، اما میزان مصرف باید حداقل 4 لیتر در روز باشد.
کمبود ناچیز روی در دوران بارداری با وزن کمتر نوزاد در هنگام تولد همراه است و کمبود روی شدید میتواند منجر به سقط خودبخودی و ناهنجاریهای مختلف، به ویژه مادرزادی شود. کمبود خفیف روی در زنان باردار میتواند در مراحل 1 و 2 زایمان به عوارض زیادی منجر شود، مانند پارگی زودرس غشا که گاهی اوقات اقدامات جراحی در زایمان را ضروری میکند. ترشح اکسیتوسین با استفاده از روی قابل مانیتور است و در این مورد به عنوان یک کوفاکتور عمل میکند. این عوارض در ادامه منجر به سپسیس نوزادی، آسفکسی نوزادی و ناراحتی تنفسی میشود. کمبود روی در مادر میتواند توسط نوزاد به ارث برسد. این نوزادان ممکن است علائمی مانند آلوپسی، کاهش اشتها، اسهال، اختلال در عملکرد ایمنی و درماتیت را نشان دهند. این نوع کمبود روی در نوزادان نارس مشاهده شده و در شیرخواران بهعلت کمبود روی در شیر مادر رخ میدهد. تجزیهوتحلیل شجرهنامه نشاندهندهی الگوی وراثتی کمبود روی از مادر (شیر مادر دچار کمبود روی) به نوزادان میباشد. همچنین مشخص شد که مکمل روی مادر میزان روی را در شیر مادر افزایش نمیدهد.
نتیجهگیری
مصرف روی از طریق رژیم غذایی نقشی اساسی در توانایی تولید مثل زنان و مردان دارد. بدن انسان نمیتواند روی را ذخیره کند، بنابراین رژیم غذایی تنها راه برای حفظ متابولیسم بدن است؛ بهویژه برای مردان و زنان در سن باروری. سازمان بهداشت جهانی بیماری یا سندرمهای جهانی مرتبط با کمبود روی را گزارش نمودهاست. زنان در مقایسه با مردان در سنین باروری و در دوران زایمان به مصرف روی بیشتری در رژیم غذایی نیاز دارند.
انتقالدهندههای روی در سراسر دستگاه تناسلی یافت میشوند؛ بنابراین روی در تمام مراحل تولید اسپرم، از سلولهای زایا گرفته تا سلولهای اسپرم بالغ جذب میشود. طی اسپرماتوژنز مقدار کمی روی کافی است، اما با رسیدن به بلوغ نیاز به روی افزایش مییابد؛ یعنی در زمان گذر از اپیدیدیم. پس از این فرآیند، ترشحات روی پروستات بر اسپرماتوزوئید غلبه کرده و در زمان انزال به عنوان یک دفاع عمل میکنند. هنگامیکه به دستگاه تولیدمثل زن برسد، هم روی موجود در منی و هم روی موجود در دستگاه تولیدمثل زنان، دارای اثری ترکیبی برای حصول اطمینان از یک لقاح مناسب هستند. روی موجود در منی به عنوان یک کوفاکتور برای پروتئین سمنوگلین (semenogelin) عمل نموده و به تشکیل ژل یا مایعسازی کمک میکند. روی با ترکیب پروستازومها با غشاهای اسپرماتوز و انتقال تمام اجزای ضروری، به تحرک، به ویژه تحرک رو به جلو کمک میکند. روی از طریق مکانیسمهای متعدد ظرفیتیابی و اتصال ZP را تسهیل مینماید. در ترشحات دستگاه تناسلی فوقانی، روی واسطهی فرآیند قبل از لقاح میباشد، اما سازوکار آن هنوز به خوبی درک نشدهاست.
روی نقشی اساسی در نفوذ اسپرم به تخمکها برای تشکیل یک زیگوت بالغ و همچنین در دوره پس از لقاح دارد. مصرف مکمل روی در دوران بارداری، پریناتال و نوزادی به خوبی مورد بحث قرار گرفتهاست. بهطور کلی، مکمل روی منجر به نتایج موفقیتآمیزی در بیش از 50٪ موارد ناباروری میشود. مکمل روی برای مردان و زنان تحت درمان ناباروری ضروری است. همبستگی مثبتی بین مصرف مکمل روی به عنوان بخشی از درمان و نتایج حاملگی در روشهای ART (تکنولوژی کمکی تولیدمثل) وجود دارد. اگرچه سازوکاری این موضوع توضیح داده نشدهاست، بسیاری از مراکز ART ترجیح میدهند از مکمل روی استفاده کنند.