هنگام بررسی عوامل استفاده از مواد روانگردان (PAS) توسط جوانان، مصرف تفریحی به طور سنتی مورد مطالعه قرار گرفته می گیرد. دومین روش شناخته شده برای بررسی مواد روانگردان، تفسیر آن به عنوان راهی برای مقابله با استرس است. اما دادههای مطالعات خارجی نشان میدهد که شیوه جدیدی از مصرف محرکها، از جمله داروهای مجاز، به منظور بهبود بهرهوری ذهنی، عملکرد و بهبود عملکرد شناختی ایجاد شده است. سرعت زندگی، بارها، وظایف پیچیده ای که باید در نوجوانی حل شوند در حال افزایش است. این امر در پیوند با الگوهای رفتار اجتماعی تأثیرگذار بر جوانان مدرن، موفقیت، دستاوردها، نگرش های کمال گرایانه، انگیزه خودسازی را ایجاد می کند. این مقاله به تحلیل داده های مطالعات تجربی می پردازد که نشان دهنده افزایش مصرف نوتروپیک ها و سایر محرک ها توسط دانش آموزان برای دستیابی به موفقیت تحصیلی است.
دوره تحصیل در دانشگاه برای جوانان سخت است، ، به ویژه دانشجویانی که در موسسات آموزش عالی تحصیل می کنند، با تغییرات در جامعه مدرن، پیچیدگی روزافزون برنامه های تحصیلی، رقابت در مرحله آموزش و در بازار کار و نیاز به اشتغال زودهنگام به دلیل مشکلات مالی مواجه هستند. کمال گرایی و رفتار رقابتی به عنوان عوامل ناسازگاری دانش آموزان و استرس خاص ناشی از میل به موفقیت های تحصیلی بالا اثر عوامل استرس زای پس زمینه را افزایش می دهد و بار روانی عاطفی جوانان به شدت افزایش می یابد.
این شرایط تعیین کننده انحرافات رفتاری ناسازگار، ناهنجاری های شخصیتی و شروع بیماری های روانی جدی در نوجوانی است. گاهی اوقات روش مقابله با استرس تجربه شده استفاده از مواد روانگردان (سورفکتانت ها) است. دانشمندان و پزشکان مصرف تفریحی سورفکتانت ها را برای جوانان مورد مطالعه و شناسایی قرار داده اند. انواع جدید مواد مخدر به بازار عرضه شده است که ظاهراً فاقد عوارض جانبی مواد افیونی و سایر مواد مخدر «سنگین» هستند. چنین افسانه هایی توسط اعضای جوامع جنایتکار منتشر می شود که با نقض قانون، فعالانه و با آگاهی از ویژگی های جوانان مدرن (مخاطبان اصلی) از فناوری های جدید برای تحویل مواد، استفاده می کنند. علیرغم تلاش های جامعه برای مقاومت در برابر این وضعیت، با تصویری کامل از مشارکت جوانان در مصرف مواد مخدر در سراسر دنیا، وضعیت همچنان پیچیده است. پیامدهای استفاده از سورفکتانت ها، اغلب در سنین مدرسه، تنها سال ها بعد قابل ارزیابی است. استفاده های جدید از سورفکتانت ها به منظور افزایش بهره وری از توانایی های فکری و شناختی خود به طور قابل توجهی کمتر شناخته شده است. ایده افزایش بهره وری فکری با مصرف مواد فعال مدت زیادی است که وجود داشته است. به طور سنتی، این هدف توسط قهوه و همچنین نوشیدنی های دیگر با اثر انرژی زا ارائه می شود. همزمان، رویه استفاده از داروهای ارائه شده توسط پزشکان برای درمان اختلالات عصبی و روانی توسط افراد سالم، فعال اجتماعی و موفق به منظور افزایش عملکرد و بهره وری ذهنی در حال شکل گیری است. روش بهبود عملکرد ذهنی با استفاده از داروهای تجویزی و تایید شده توسط دانشمندان خارجی بیش از 20 سال پیش ثبت شده است و باعث ایجاد یک اصطلاح جدید شد. نشریات علمی از مفهوم “افزایش شناختی دارویی” استفاده می کنند که به معنای افزایش بهره وری عملکردهای شناختی مانند حافظه، توجه، خلاقیت و هوش از طریق استفاده از داروهای تجویزی برای افراد سالم است..
بنابراین، از اصطلاح های “قرص های هوشمند” ،”افزایش دهنده عصبی” (“تقویت کننده عصبی”)، “استروئیدهای آکادمیک”و “داروهای مطالعه” استفاده می شود. ما از مفهوم داروها برای “بهبود عملکردهای شناختی” (UCF) استفاده کردیم. پزشکان آمریکایی اولین کسانی بودند که استفاده از داروهای قانونی برای UKF توسط افراد سالم که نیازی به درمان دارویی ندارند را تأیید کردند. معمولاً این امر در استفاده از داروهایی بود که برای درمان اختلال نقص توجه و بیش فعالی (ADHD) و نارکولپسی پیشنهاد میشد که شامل نمکهای آمفتامین است و اثر تحریککننده و تا حدی سرخوشی دارد.
به گفته محققان، دانشجویان به دلیل ارزان بودن داروها، در دسترس بودن و فراوانی نسخه ها شروع به روی آوردن به داروهایی برای درمان ADHD برای اهداف UCF کردند. برخی از داروهای ADHD برای ارتقای پیشرفت تحصیلی شهرت زیادی دارند. توجه داشته باشید که تعدادی از داروهایی که به طور رسمی در ایالات متحده تأیید شده اند در کشورهای دیگر به دلیل احتمال زیاد اعتیاد و عوارض جانبی شدید ممنوع هستند. فهرست چنین محرک هایی (به دلایل اخلاقی ارائه نشده است) گسترده است و اکثر داروهای UCF به محرک های روانی گروه آمفتامین/متامفتامین تعلق دارند. در علم پزشکی، اثربخشی آنها برای درمان تعدادی از اختلالات ثابت شده است و (در سندرم های وسواس فکری و عملی) اجباری هستند. علاوه بر این، مصرف کنندگان مواد مخدر قانونی به منظور UFC در آینده در معرض خطر تغییر از مواد مخدر با اثر تحریک کننده به مصرف مواد مخدر غیرقانونی (به ویژه آمفتامین ها) هستند. خدمات پیشگیری از مصرف مواد و درمان با مواد مخدر برای جوانان نشان می دهد که «در سال 2017، تقریباً 0.6 درصد از جمعیت 15 تا 64 ساله جهان در 12 ماه گذشته (یعنی در ایالات متحده) از آمفتامین و متآمفتامین استفاده کرده اند. حدود 29 میلیون نفر از جمعیت کشورهای توسعه یافته به طور منظم نوتروپیک مصرف می کنند. برای بیماران مبتلا به آسیب ارگانیک مغزی، این داروها حیاتی هستند، اما استفاده خارج از گروه بالینی در حال افزایش است. لیست داروهایی که به عنوان نوتروپیک تعریف می شوند بزرگ است، و ساختار شیمیایی و مکانیسم اثر آنها متغیر است.
عواقب استفاده از داروهای UKF برای بدن انسان
تجزیه و تحلیل استفاده از هر دارویی مستلزم در نظر گرفتن عوارض جانبی است. برای داروهای UKF عوارض جانبی گسترده است، از جمله علائم اختلالات ریتم قلب، فشار خون شریانی، هایپرترمی، سردرد، تحریک پذیری، تهوع و استفراغ، اسهال می باشد. اگر برای مدت طولانی مصرف شود، ممکن است اختلالات روانی رخ دهد: تحریک پذیری، بی قراری، عصبی بودن، نوسانات خلقی، در موارد شدید اختلالات خواب، علائم افسردگی، روان پریشی و مسمومیت. داروهای UCF به ویژه برای افرادی که از قبل علائم ذکر شده را دارند خطرناک هستند، به عنوان مثال، کسانی که از اختلالات اتونومیک، اختلالات عاطفی یا بیماری های روانی رنج می برند. داروهای محرک به راحتی اعتیاد آور هستند و برای دستیابی به یک اثر مطلوب پایدار، نیاز به افزایش دوز دارند. لحن، فعالیت و احساس هجوم انرژی برای مصرف کنندگان واضح است. بنابراین، با مصرف طولانی مدت، اعتیاد به حالت سرخوشی شکل می گیرد، سندرم ترک ایجاد می شود و وابستگی روانی شکل می گیرد. هیچ داده قانع کننده ای در مورد نقش مثبت تجویز دارو بر بهره وری فعالیت های پیچیده، هدفمند، ساختار یافته و برنامه ریزی شده وجود ندارد.
نتیجه گیری
بر اساس دادههای تحقیقات تجربی، آرمانهای مورد تایید اجتماعی که نیازها و علایق جامعه را برآورده میکنند، مانند ارتقای ظرفیت کاری و دستیابی به بهرهوری مطلوب از فعالیت فکری، می تواند منجر به پیامدهای مشکل ساز و خطرناک برای استفاده از سورفکتانت ها شود. بدیهی است که استفاده از راهبردهای دانش آموزان مبتنی بر یادگیری سازمان یافته بهینه، فعالیت اجتماعی مفید امری سالم است. سبک زندگی، و خودتنظیمی نیاز به زمان و تلاش دارد. سازمان پیشگیری از استفاده از سورفکتانت توسط دانش آموزان بایستی تاثیرات دستیابی به اثرات UCF با کمک مواد محرک را جدی گیرد.