مهارکنندههای پمپ پروتون (PPIs) از جمله داروهایی هستند که معمولاً بهعلت افزایش میزان رفلاکس معده-مری و اختلالات مرتبط با اسید تجویز میگردد. با اینحال، PPI در تعداد زیادی از بیماران با اندیکاسیون نامناسب نیز تجویز میشود. علیرغم اینکه دستهای از داروها با تحمل و مشخصات ایمنی خوب موجود هستند، مقالاتی در مورد عوارض جانبی احتمالی PPI، به ویژه در استفاده طولانی مدت از آنها منتشر شدهاست. در حقیقت درمان طولانی مدت با PPI با افزایش خطر ابتلا به عفونتها، سوءجذب ویتامینها و مواد معدنی، افزایش خطر شکستگی استخوان، آسیب کلیوی و سایر عوارض همراه است که این موضوع با درجات مختلفی از شواهد مطرح گردیده و در بسیاری از موارد با نتایج متناقضی همراه است.
هدف از این مطالعه، تجزیهوتحلیل مهمترین عوارض جانبی استفاده طولانی مدت از PPI، همراه با ملاحظات عملی برای مدیریت بالینی آنها است.
خطر عفونت
در مورد ارتباط بین استفاده از PPI و خطر عفونتها هنوز جای بحث وجود دارد. دادههای موجود در مطالعات این احتمال را بیشتر در ارتباط با عفونتهای روده ای مطرح میکنند؛ در حالیکه در مورد پنومونی اکتسابی از جامعه (CAP) شواهد کمتری وجود دارد؛ زیرا به نظر میرسد GERD یک عامل سردرگمکننده در این مطالعات باشد. این در حالیاست که در مطالعات ناهمگنی وجود دارد که میتواند نتایح را محدود نماید.
بیماری کلیوی
امروزه PPIها به دلیل استفاده گسترده و طولانیمدت، یکی از علل عمده نفریت حاد بینابینی (AIN) ناشی از دارو هستند. در بیمارانی که از PPI استفاده میکنند، به ویژه در افراد جوان، نظارت بر عملکرد کلیه مهم است. در صورت ابتلا به اختلال عملکرد کلیه، قطع درمان PPI توصیه شده و باید شروع درمان با استروئید در نظر گرفتهشود. در بیمارانی که به درمان ضد اسید نیاز دارند، تجویز آنتاگونیست H2 میتواند انتخاب بهتری باشد.
اختلال جذب و عوارض مرتبط
ویتامین B12: سطح سرمی ویتامین B12 باید بهطور دورهای کنترل شود؛ خصوصاً در بیماران مسنی که تحت درمان مزمن با PPI قرار دارند. هنگامیکه نمیتوانیم درمان PPI را قطع نماییم، درمان با سیانوکوبالامین میتواند وضعیت ویتامین B12 را بهبود بخشد.
آهن: در بیمارانی که PPI مصرف میکنند باید سطح آهن کنترل شود و این موضوع در بیماران مسن و در افرادی که به دلایل دیگر کمخونی دارند، مانند زنان در سنین باروری یا بیماران مبتلا به IBD، باید مورد توجه بیشتری قرار گیرد.
منیزیم: در مبتلایان به هیپومنیزمی، نظارت بر سطح Mg2+ در سرم بیمارانی که PPI مصرف میکنند توصیه میشود. دراین افراد مصرف مکمل منیزیم نیز توصیه میشود. در صورت بروز هیپومنیزمی مرنبط با PPI، درمان باید قطع شود.
کلسیم: به منظور کاهش خطر شکستگی، درمان مزمن با PPI بهخصوص در زنان مسن و یائسه باید با احتیاط انجام شود. در بیماران با افزایش خطر شکستگی استخوان، درمان با ریزدرونات (risedronate) نتایج امیدوارکنندهای نشان دادهاست.
خطر مشکلات قلبی عروقی
شواهد به صورت ضدونقیض نشان میدهند که درمان طولانی مدت با PPI با تسریع در پیری و اختلال عملکرد اندوتلیال، خطر وقایع قلبی عروقی را افزایش میدهد. جایگزینی استفاده از PPI با ترکیبی از آنتاگونیستهای H2 و آنتیاسیدهای خنثیکننده میتواند در بیماران با افزایش خطر مشکلات قلبی عروقی تشویق شود.
ضایعات پره-نئوپلاستیک و نئوپلاستیک معده
هیچ شواهد واضحی از ارتباط معنیدار بین ضایعات معده پره-نئوپلاستیک و نئوپلاستیک و استفاده طولانی مدت از PPI وجود ندارد. با این وجود، از آنجاکه چندین مطالعه همبستگی احتمالی بین استفاده طولانی مدت از PPI و خطر سرطان معده (GC) را نشان میدهند، درمان ریشهکنی عفونت هلیکوباکتر پیلوری بهویژه در افراد مبتلا به عفونت هلیکوباکتر پیلوری در گذشته یا حال حاضر و یا در افراد دچار ضایعات پیشسرطانی معده (آتروفی معده یا متاپلازی روده)، توصیه میشود و اندیکاسیونهای PPI طولانیمدت باید با دقت سنجیده شوند.
نتیجهگیری
در سالهای اخیر توجه زیادی به طیف وسیعی از عوارض جانبی مربوط به درمان طولانی مدت با PPI منعطف شدهاست؛ که این موضوع در برخی موارد منجر به اخطارهای آژانسهای نظارت دارویی گردید. با اینحال، برای بیشتر عوارض جانبی شواهد بالینی ضعیف یا متناقض بوده و علیرغم وجود یک مکانیسم زمینهای بیولوژیکی محتمل، هیچ ارتباط روشنی در رابطه با استفاده از PPI قابل اشاره نیست. به نظر میرسد در این موارد مزایای PPI از عوارض جانبی بالقوه آن بیشتر است.
با این وجود، پزشکان باید هنگام تجویز PPI در بیماران مسن، بستری، بیمارانی که تحت درمان سرکوب سیستم ایمنی یا آنتیبیوتیک قرار دارند و یا در بیمارانی که در مواجهه با شرایط مستعدکننده قرار دارند توجه ویژهای داشته باشند. در حال حاضر توصیه اصلی این است که PPI در شرایطی که اندیکاسیون واضحی وجود دارد تجویز گشته و تلاش گردد طول درمان و دوز مواجهه حداقل باشد. در صورت درمان طولانیمدت باید از حداقل دوز موثر استفاده گردد. بررسی دورهای اندیکاسیون مصرف اجباری است تا درصورت عدم لزوم به استفاده، تجویز PPI قطع گردد.